National Bavarian Crepes (USA)

Zwykły wpis

Dzień Naleśników Bawarskich

W Stanach Zjednoczonych National Bavarian Crepes przypada 22 marca. Naleśniki bawarskie to pyszne, bardzo cienkie naleśniki przygotowane z mąki pszennej lub gryczanej, często pokryte polewą, owocami, czekoladą, lodami lub bitą śmietaną.

naleśniki

W Bawarii naleśniki nazywane są palatschinke. Choć podobne do naleśników francuskich, bawarskie ciasto naleśnikowe nie wymaga odpoczynku przed użyciem. Obydwa rodzaje naleśników nadają się do pysznych deserów i świeżych dań śniadaniowych. Stanowią nawet lekki brunch z pikantnym akcentem.

Naleśniki bawarskie są popularne w Europie Środkowo-Wschodniej, naleśniki te są prawie podobne do naleśników francuskich. Historia naleśników sięga XIII wieku. Nazwa „palatschinke” pochodzi od łacińskiego słowa „placenta”, które pochodzi od greckiego słowa „plakous” oznaczającego „podpłomyk”.

Dodaj komentarz