Dzień Pierwszych Warzyw (początek sezonu) (Włochy)
Nowalijki są młodymi wiosennymi roślinami, które jako pierwsze pojawiają się w sklepach i na straganach. To warzywa, które po raz pierwszy po zimie zagoszczą na naszych stołach. Są to rośliny bardzo długo wyczekiwane, bo prawie rok. Rośliny te są na ogół bardziej delikatne, soczyste i najważniejsze będą zjedzone po raz pierwszy wiosną. Jest ludowy zwyczaj, jedząc coś po raz pierwszy należy złapać się palcami za ucho.
Najpopularniejsze nowalijki to między innymi zielona sałata, rzodkiewki, szczypiorek, rzeżucha (pieprzycę siewną), nać pietruszki, koperek, cebulka dymka, por, botwinka, szczaw. Zaraz za nimi pojawiają się ogórki, pomidory, marchew, szparagi, młoda kapusta, kalarepka.
Nowalijki dzielą się na szklarniowe i gruntowe. W Polsce nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, zaś polskie nowalijki rosnące na polu trafiają do klientów dopiero na przełomie maja i czerwca.
W Dniu Pierwszych Warzyw Kalendarz Kulinarny proponuje wiosenną sałatkę z mniszka pospolitego. Kilka listków mniszka, garść liści sałaty, spora ilość szczypiorku, cebulka dymka, pomidory, dodatkowo jajka na twardo i dowolny sos (Winegret, śmietanowo-musztardowy, majonezowy).
Smacznego!
Pingback: Święta kulinarne we Włoszech | Kalendarz kulinarny