Światowy Dzień Hamburgera

Zwykły wpis

World Hamburger Day

Hamburger, zwany także burgerem, to potrawa składająca się z kotleta z mielonego mięsa, zazwyczaj wołowego, umieszczonego w przekrojonej na pół bułce. Hamburgery są często podawane z sałatą, pomidorem, cebulą, piklami, bekonem, z przyprawami, takimi jak ketchup, musztarda, majonez, sosem będący odmianą sosu Tysiąca Wysp. Bułka często jest posypana nasionami sezamu. Hamburger z serem nazywa się cheeseburgerem.

Hamburger

Hamburgery są zazwyczaj kojarzone z restauracjami i budkami typu fast food. Istnieje wiele międzynarodowych i regionalnych odmian hamburgera. Niektóre z największych międzynarodowych sieci fast foodów mają burgera jako jeden ze swoich podstawowych produktów np. McDonald’s, Big Mac, Burger King’s, Whopper. Hmburgery stały się światowymi ikonami amerykańskiej kultury.

hamburger

Pochodzenie hamburgera pozostaje niejasne. Jedna z wersji sugeruje, że stek hamburski był podawany między dwoma kawałkami chleba i spożywany przez żydowskich pasażerów podróżujących z Hamburga do Nowego Jorku na statkach Hamburg America Line (które rozpoczęły działalność w 1847 r.) Stek z bułką stał się tak dobrze znany, że przedsiębiorstwo żeglugowe nadało mu nazwę.

Wzmianka o „steku hamburskim” pojawia się już w 1884 r. w Boston Journal. 5 lipca 1896 r. Chicago Daily Tribune przedstawiło bardzo konkretne stwierdzenie dotyczące „kanapki z hamburgerem”. Artykuł o „”Sandwich Car”: „Wybitnym faworytem, wartym tylko pięć centów, jest kanapka ze stekiem z hamburgera, której mięso jest przygotowywane w postaci małych kotlecików i „gotowane na poczekaniu” na kuchence benzynowej”.

.

Dodaj komentarz