Dzień Sera Stracchino (Włochy)
Stracchino (strachín w Lombardii) to rodzaj miękkiego, surowego, krótko dojrzewającego włoskiego sera produkowanego z pełnego mleka krowiego, którym może być mleko surowe (zwykle produkowane w chatach górskich lub na pastwiskach górskich) lub mleko pasteryzowane. Są też odmiany stracchino przygotowywane z mleka bawolego lub mleka koziego.
Ser stracchino to tłusty i miękki ser, skórka jest cienka i delikatna, która po kilku tygodniach dojrzewania staje się skórką o białym kolorze. Przykłady stracchino obejmują crescenza, robiola, bajeggio, strachitunt, gorgonzola i salva cremasco.
Nazwa sera wywodzi się od lombardzkiego przymiotnika strach, oznaczającego „zmęczony”. Mówi się, że mleko produkowane przez zmęczone krowy schodzące jesienią z alpejskich pastwisk jest bogatsze w tłuszcze i bardziej kwaśne. Według legendy te właściwości odkryto w mleku krów sezonowo przewożonych w górę i w dół Alp, na różne pastwiska. Mleko takich krów nadaje serowi charakterystyczny smak.
Stracchino jest zwykle spożywane samodzielnie, ale także jako nadzienie do niektórych rodzajów chleba: w Recco, na Riwierze Liguryjskiej, focaccia con il formaggio („focaccia serowa”) lub focaccia di Recco jest zazwyczaj nadziewana crescenzą, natomiast w Romanii i niektórych pobliskich regionach jest to powszechne nadzienie do cascioni, cienkiego płaskiego chleba.
zdjęcie Wikipedia
.
.
Pingback: Święta kulinarne we Włoszech | Kalendarz kulinarny