Dzień Fasoli z Kluskami (Włochy)
Pisarei i faśö to typowe dania makaronowe z włoskiej prowincji Piacenza, jedne z najbardziej znanych dań kuchni Piacenza i symbol lokalnej tradycji gastronomicznej. Są to kluseczki z mąki i bułki tartej, doprawiane sosem na bazie fasoli, pesto, smalcu, cebuli, marchwi, selera, skwarek i – we współczesnej wersji – pomidora. To średniowieczny przepis chłopski, który do dziś jest szeroko rozpowszechniony wśród ludzi oraz w restauracjach w rejonie Piacenzy i poza nim.
Pisarei otrzymuje się z mieszanki mąki, bułki tartej i wody, którą zwija się w długie walce, które z kolei kroi się na kawałki wielkości fasoli. Kawałki z kolei są rozgniatane i lekko zwijane, dzięki czemu nabiorą charakterystycznego kształtu.
zdjęcie Wikipedia
.
.
Pingback: Święta kulinarne we Włoszech | Kalendarz kulinarny