Parozzo

Zwykły wpis

PAROZZO [wym. Pan’roddzo] z regionu Abruzji

Składniki:

  • 20 dag słodkich migdałów bez skórki zmiksowanych na proszek
  • 15 dag kaszy manny
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Do migdałów dodajemy kaszę mannę i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy.
  2. Masło roztapiamy i łączymy z żółtkami utartymi z cukrem, dodajemy do masy migdałowej.
  3. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
  4. Do torownicy wysmarowanej masłem wlewamy ciasto i wstawiamy do gorącego piekarnika 200 stopni C na 45 minut.
  5. Roztopioną czekoladą smarujemy ciasto.

.

.

Dodaj komentarz