Giornata Nazionale dei Carciofi alla Giudia (Italia)

Zwykły wpis

Dzień Karczochów à la Giudia, czyli karczochy po żydowsku (Włochy)

Carciofi_alla_Giudìa

Karczochy alla giudía to typowe danie kuchni rzymsko-żydowskiej. Oryginalny przepis składa się zasadniczo ze smażonych karczochów. Karczochy alla giudía mają bardzo starożytne pochodzenie, wspomina się o nich również w książkach kucharskich i wspomnieniach z XVI wieku. W rzeczywistości jest to potrawa pochodzenia rzymskiego, wywodząca się z żydowskiej części stolicy. Aby przygotować ten przepis, należy bezwzględnie używać karczochów cimaroli, które są najlepszymi odmianami „Romanesco”.  Ten rodzaj karczocha jest okrągły, szczególnie delikatny i przede wszystkim pozbawiony kolców. Dzięki tej ostatniej właściwości po ugotowaniu karczochy alla giudía można jeść w całości, niczego nie wyrzucając.

zdjęcie Wikipedia

Jedna odpowiedź »

  1. Pingback: Święta kulinarne we Włoszech | Kalendarz kulinarny

Dodaj komentarz