Giornata Nazionale della Pasta e Patate (Italia)

Zwykły wpis

Dzień Makaronu z Ziemniakami (Włochy)

Połączenie makaronu z ziemniakami to typowy neapolitański przepis.

makaron

Neapolitański makaron z ziemniakami to danie, które zaskakuje: dwie skrobie razem, a jednak tworzą smaczne danie. Jest to danie o skromnym pochodzeniu, które, jak to często bywa, zawiera niepowtarzalny smak. Danie powstało z potrzeb najbiedniejszych ludzi. Ciężka praca, trudno dostępne produkty, stąd pomysł dodania ziemniaków do makaronu.

Aby przygotować makaron z ziemniakami, smażymy ziemniaki i gotujemy makaron. Ugotowany makaron dokładamy do ziemniaków i smażymy chwilę, aby dobrze wymieszać smaki. Następnie dodajemy skórkę serową, która stanie się miękka w gotowaniu, czyniąc danie kremowym jednocześnie.

To podstawowy przepis, ale możemy sprawić, że makaron i ziemniaki będą bogatsze i bardziej smaczne z dodatkiem boczku, świeżych pomidorów, usmażonej marchewki, cebuli, pora, selera. Do wyboru, jak lubimy. Możemy przełożyć nasze danie do naczynia do zapiekania, posypać startym parmezanem, dodać garść bułki tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę. I tak z najprostszego dania uzyskamy ciekawe i bardzo smaczne danie.
.

.

.

Jedna odpowiedź »

  1. Pingback: Święta kulinarne we Włoszech | Kalendarz kulinarny

Dodaj komentarz