天ぷらの日 (日本)

Zwykły wpis

Dzień Tempury (Japonia)

Tempura to japońskie danie, w którym składniki takie jak owoce morza, mięso i warzywa zawijane są w cieście na bazie mąki i smażone na oleju.

Tempura w Japonii wywodzi się z tempury w Nagasaki i rozprzestrzeniła się na wschód, stając się jednym z „Trzech Smaków Edo”. W dzisiejszych czasach tempura znana jest w całej Japonii i za granicą.

tempura

Przygotowanie tempury: 250 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, do 1/2 l zimnej wody dodajemy stopniowo mąkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy 2 żółtka. Wyrabiamy lekkie, gładkie ciasto. Przygotowane mięso, warzywa, grzybki, owoce morza równo pokrojone nabijamy na widelce o długich trzonkach, maczamy w cieście i smażymy w gorącym oleju. Usmażone, odsączone z tłuszczu, zanurzamy w dowolnym sosie przed spożyciem.

W Japonii podczas towarzyskich spotkań często na stole pojawia się rondelek lub naczynie do fondue. Naczynie stoi na podgrzewaczu i służy do smażenia przygotowanych produktów. Warto wiedzieć, że oprócz wspomnianej tempury jest jeszcze inna metoda smażenia w gorącym oleju pokrojonych warzyw i mięs. To sukiyaki. Podsumowując sukiyaki to smażenie bezpośrednio przygotowanych warzyw w gorącym oleju, tempura to smażenie warzyw  również w rozgrzanym oleju, ale zanurzonych wcześniej w delikatnym cieście.

zdjęcie Wikipedia

Dodaj komentarz