Knäckebrödets dag (Sverige)

Zwykły wpis

Dzień Chrupkiego Pieczywa  (Szwecja)

Dzień Chrupkiego Pieczywa, który przypada 19 lutego, został po raz pierwszy w 2018 roku zainaugurowany z inicjatywy Akademii Chleba Chrupkiego. Chleb krakersowy to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw w Szwecji. Dzięki Dniu Chleba Chrupkiego mamy okazję wyróżnić wszystkich dużych i małych piekarzy pieczywa chrupkiego.

Knaeckebroed

Pieczywo chrupkie, chleb chrupki (szw. knäckebröd) – rodzaj pieczywa wypiekanego z ciemnej żytniej mąki, a następnie suszonego w wysokiej temperaturze. Wypiek powstał w Szwecji i zyskał popularność w krajach skandynawskich.

Pieczywo chrupkie wypiekane jest w Szwecji od przynajmniej XVII wieku. Początkowo wypiekano je na jesień i na wiosnę. Placki chleba były formowane przy użyciu wałka do ciasta, a następnie w środku formowano otwór, by ciasto po wypieczeniu mogło być suszone na żerdziach pod sufitem. Pierwsze piekarnie pieczywa chrupkiego powstały w Szwecji na początku drugiej połowy XIX wieku.

chleb

Istnieją dwa rodzaje pieczywa chrupkiego: pieczone na gorąco oraz pieczone na zimno. To drugie, pieczone bez drożdży, jest bardziej chrupkie i łamliwe. Najczęściej chleb chrupki składa się z czterech składników: pełnoziarnistej mąki żytniej, drożdży, soli i wody. Pieczywo wypieka się w piecu opalanym drewnem.

zdjęcia Wikipedia

.

.

Dodaj komentarz