ワインの日 (日本)

Zwykły wpis

Dzień Wina (Japonia)

20 dzień każdego miesiąca to „Dzień Wina”. Został ustanowiony w 1994 roku przez Japońskie Stowarzyszenie Sommelierów jako dzień wyjątkowy w Japonii. Pochodzenie 20-go każdego miesiąca jako „Dnia Wina” wynika z etymologii słowa „wino”.

winogrono

Wino to napój alkoholowy wytwarzany głównie ze sfermentowanego soku winogronowego. Zgodnie z japońską ustawą o podatku od napojów alkoholowych jest on klasyfikowany jako „likier owocowy”. Wino jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie i dzieli się na trzy rodzaje: wino czerwone, wino białe i wino różowe. Wino jest łatwo wytwarzane w drodze naturalnej fermentacji winogron, ma bardzo długą historię, a wino powstało około 5000 lat p.n.e.

Wino produkowane jest w okolicznych regionach Europy od dawna, a najbardziej znanymi regionami są Francja, Włochy i Hiszpania, produkujące słynne wina wysokiej jakości. Oprócz Niemiec, Austrii i Portugalii, Stany Zjednoczone, Argentyna i Chiny zajmują wysokie miejsca w produkcji wina.

Japanese_wineChociaż uprawa winorośli i uprawa winogron przeznaczonych do spożycia na stół ma w Japonii długą historię, krajowa produkcja wina z lokalnych winogron rozpoczęła się tak naprawdę dopiero wraz z przyjęciem kultury zachodniej w drugiej połowie XIX wieku, w okresie Meiji.  Jednym z czynników sprzyjających tej zmianie była rosnąca świadomość zbawiennego wpływu polifenoli na organizm ludzki. Głównym regionem produkcji wina w Japonii jest prefektura Yamanashi, która odpowiada za około jedną trzecią krajowej produkcji.

zdjęcie wina pochodzi z Wikipedii

.

.

Dodaj komentarz