Oatmeal-Nut Waffles Day (USA)

Zwykły wpis

Dzień Gofrów Owsiano-Orzechowych

Gofr to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej koło czy serduszka ułożone w kwiatek. Gofry podaje się na ciepło, często z różnymi słodkimi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, owocami, dżemem, frużeliną, galaretką, lodami, cukrem pudrem lub polewą. Typowe gofry przygotowuje się z ciasta naleśnikowego. Mąkę, cukier, stopione masło lub olej, żółtka jaj, mleko i sól miesza się razem, a następnie dodaje się białka jaj ubite na pianę.

Gofry owsiano-orzechowe to klasyk śniadaniowy, który może być uniwersalny zarówno w środku (z siekanymi migdałami lub posiekanymi orzechami), jak i na zewnątrz (polany miodem lub posypany owocami).

National Oatmeal-Nut Waffles Day – 11 marca, tego dnia obchodzimy zdrowszą wersję klasycznego gofra. Pełnoziarniste płatki owsiane i posiekane orzechy zmieszane w przepisie na gofry to pyszny i zdrowy sposób na rozpoczęcie poranka.

gofry

.

.

Dodaj komentarz