National Crabmeat Day (USA)

Zwykły wpis

Dzień Mięsa Kraba

Mięso kraba lub szpik kraba to mięso znajdujące się w krabie, a dokładniej w jego nodze. Jest stosowany w wielu kuchniach na całym świecie ze względu na swój miękki, delikatny i słodki smak. Mięso kraba ma niską zawartość tłuszczu. Krab brunatny, krab niebieski i krab czerwony należą do najbardziej dostępnych na rynku gatunków mięsa krabowego na świecie.

krab

Białe mięso kraba pochodzi z pazurów i nóg kraba i chociaż ma przeważnie biały kolor, ma naturalnie występujący czerwono-brązowy odcień. Krab biały ma bardzo niską zawartość tłuszczu i szczególnie wysoką zawartość białka, ma delikatny, słodki smak, słodki aromat i naturalnie łuszczącą się konsystencję. Mięso kraba białego jest wszechstronne i chociaż jest spożywane głównie w kanapkach, można je dodawać do makaronów, risotto i sałatek.

Brązowe mięso pochodzi z ciała kraba. Ma wyższą naturalną zawartość tłuszczu, ale jest również niezwykle bogata w kwasy Omega-3. Mięso kraba brunatnego ma jednolitą konsystencję przypominającą pasztet i bogaty, pełny smak. 

.

.

Dodaj komentarz