ხაჭაპურის ეროვნული დღე (გრუზჯა)

Zwykły wpis

Dzień Chaczapuri – Gruzja

Chaczapuri (gruz. ხაჭაპური) to tradycyjny gruziński zapiekany placek z serem. Jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej.

Adjarian_khachapuri_in_an_oven

Chaczapuri występuje w licznych różniących się od siebie odmianach, m.in.:

  • chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem, nazwane na cześć Adżarii, regionu Gruzji nad Morzem Czarnym, to chaczapuri w kształcie łódki, z serem, masłem i żółtkiem w środku. Tradycyjnie używa się pikantnych serów imeruli i sulguni.
  • chaczapuri imeruli – imeretyńskie, w formie okrągłego placka przyrządzanego z ciasta drożdżowego nadziewanego białym solonym serem imeretyńskim.
  • Megrelijskie chaczapuri (Megruli) jest podobne do imeretyńskiego, ale ma więcej sera na wierzchu.
  • Osetyjskie (Osuri) chaczapuri ma nadzienie z ziemniaków i sera. Powszechnie nazywa się to khabizgini.
  • lobiani – chaczapuri z regionu Raczy, z fasolą.
  • kubdari – chaczapuri z regionu Swanetii, z mięsem.
  • chaczapuri guruli – z regionu Gurii, w kształcie półksiężyca, chaczapuri ma w środku posiekane jajka na twardo i wygląda jak calzone w kształcie półksiężyca. Gurianie robią je na Boże Narodzenie i nazywają je po prostu „ciastem bożonarodzeniowym”. W pozostałej części Gruzji nazywa się to „ciasto Gurian”.

Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Adżika, adżyka – dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji. Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli, czosnku, ziół oraz orzecha włoskiego.

.

zdjęcie Wikipedia

.

.

Dodaj komentarz