National Cabbage Day (USA)

Zwykły wpis

Dzień Kapusty

Kapusta warzywna to gatunek roślin z rodziny kapustowatych, który obejmuje wiele popularnych odmian używanych jako warzywa, takie jak kapusta głowiasta (Cabbage), kapusta włoska, brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, kalarepa i gai-lan, zwany chińskim brokułem.

Cabbage to kapusta warzywna głowiasta, która w dniu dzisiejszym w Stanach Zjednoczonych ma swoje święto. Jest to roślina liściasta w kolorze zielonym, czerwonym, fioletowym, białym lub jasnozielonym. Pochodzi z dzikiej kapusty i jest uprawiana jako roślina warzywna ze względu na gęsto ulistnione główki.

kapusta1

Kapusta, kapusta … jest szeroko rozpowszechnione w dużej części Europy i w wielu krajach na świecie. Wykorzystywana jest do przygotowania zup i gulaszu, jako dodatek do mięs, często w połączeniu z wieprzowiną np. żeberka z kapustą. Kapusta jest przygotowywana do spożycia na wiele różnych sposobów. Można ją marynować, fermentować czyli kisić, gotować na parze, dusić, smażyć lub spożywać na surowo.

Kapusta została sprowadzona do Ameryki w latach 1541-42 przez Jacques’a Cartiera, który zasadził ją w Kanadzie podczas swojej trzeciej podróży. Ze względu na swoją popularność wśród Europejczyków Cartier zasadzili ją na terenach dzisiejszych Stanów Zjednoczonych. Prawdopodobnie była ona sadzona przez pierwszych angielskich kolonistów, pomimo braku pisemnych dowodów na jej istnienie tam aż do połowy XVII wieku. W XVIII wieku była powszechnie sadzona zarówno przez kolonistów, jak i rdzennych Indian amerykańskich.

W Stanach Zjednoczonych bardzo popularna jest surówka Coleslaw, której nazwa jest skrótem ‚koolsalade’ (surówka z kapusty). Colesław (od holenderskiego terminu koolsla oznaczającego „sałatkę kapuśniakową”), to dodatek składający się głównie z drobno posiekanej surowej kapusty z sosem sałatkowym, zwykle albo winegretem, albo majonez. Danie to wywodzi się z Holandii w XVIII wieku. Sałatka Colesław ewoluowała w różne formy na całym świecie. Jedynym stałym składnikiem sałatki coleslaw jest surowa kapusta, podczas gdy inne składniki i sosy są bardzo zróżnicowane. Niektóre popularne odmiany obejmują dodanie czerwonej kapusty, pieprzu, startej marchewki, cebuli, startego sera, ananasa, gruszek lub jabłka oraz użycie sosów sałatkowych, takich jak majonez lub śmietana. W Stanach Zjednoczonych sałatka coleslaw często zawiera maślankę, majonez lub jego substytuty oraz marchewkę. Istnieje jednak wiele odmian regionalnych i powszechne są również przepisy zawierające przygotowaną musztardę lub ocet bez nabiału i majonezu. Sałatka grillowa, znana również jako czerwona sałatka, jest przygotowywana z ketchupu i octu zamiast majonezu.

sałatka

Kapusta gotowana jest idealnym dodatkiem do mięs.

kapusta

.

.

Dodaj komentarz