National Hot Tea Day

Zwykły wpis

Dzień Gorącej Herbaty

Rada Herbaty USA została założona w 1950 roku, a National Hot Tea Day został stworzony przez Radę w 2016 roku. Gorąca herbata jest wypełniona przeciwutleniaczami, które mają wiele korzyści zdrowotnych. Od wzmocnienia układu odpornościowego po wspomaganie trawienia, popijanie gorącej herbaty może pomóc poprawić ogólne samopoczucie fizyczne i psychiczne! Gorąca herbata wpływa na nas uspokajająco, relaksująco. Niektóre rodzaje herbaty, takie jak zielona i mięta pieprzowa, mogą pomóc w trawieniu i łagodzić problemy, stymulując żołądek w celu poprawy procesów trawiennych.

Amerykańska kultura herbaty obejmuje metody przygotowywania i spożywania herbaty w kontekście kultury Stanów Zjednoczonych. Amerykańskie restauracje i miejsca pracy zazwyczaj oferują gorące herbaty parzone w filiżankach. Przyjęcia herbaciane można organizować przy wielu okazjach, od bardzo małych i kameralnych okazji po duże rodzinne spotkania i uroczystości. Na południu Stanów Zjednoczonych ulubiona regionalna herbata zwana słodką herbatą – parzona, słodzona i schłodzona przed wypiciem – może być podawana do wszystkich posiłków i przez cały dzień jako alternatywa dla innych napojów. W Stanach Zjednoczonych około 85% spożywanej herbaty podaje się na zimno lub mrożoną. Herbatę mrożoną częściej pije się w czasie upałów lub na niższych szerokościach geograficznych, a herbatę gorącą w chłodniejsze dni. Wszelkie nieporozumienia powstałe podczas wizyty w różnych częściach kraju można łatwo rozwiązać, wyraźnie prosząc o „gorącą herbatę” lub „mrożoną herbatę”. Podwieczorek jako posiłek jest rzadko serwowany w USA, z wyjątkiem specjalnych okazji rytualnych, takich jak przyjęcie herbaciane lub popołudnie w ekskluzywnym hotelu lub restauracji, która może również oferować w swoim menu kremową herbatę.

Słodka herbata z dodatkiem cukru (zwykle gdy herbata jest jeszcze gorąca po zaparzeniu), a następnie mieszanina schłodzona lodem jest wszechobecna w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. W tych stanach, gdy ktoś mówi „herbata”, zwykle ma na myśli słodzoną mrożoną herbatę. Herbatę słodką południową uzyskuje się poprzez zaparzenie herbaty o podwójnej mocy, dodanie do świeżo zaparzonej gorącej herbaty dużej ilości cukru i rozcieńczenie jej do odpowiedniej mocy. Podaje się je ze szklanką pełną kostek lodu i często dekoruje się plasterkiem cytryny.

Wniosek jest taki, że Amerykanie częściej piją herbatę mrożoną niż gorącą. Jeśli jest zaparzona gorąca to schładzana jest lodem. W dniu dzisiejszym zmienimy ten zwyczaj i przez cały dzień delektujemy się gorącą herbatą! Smacznej Gorącej Herbaty!

.

.

Dodaj komentarz