マカロニサラダの日 (日本)

Zwykły wpis

Dzień Sałatki Makaronowej (Japonia)

11 stycznia to „Dzień Sałatki Makaronowej”. Dzień został wprowadzony przez Delia Foods Co., Ltd., spółkę należącą do Grupy Kewpie, która zajmuje się produkcją i sprzedażą żywności, takiej jak sałatki, dania gotowe, makarony i desery. Datą był 11 stycznia, ponieważ kształt makaronu, głównego składnika sałatki makaronowej, przypomina cyfrę 1, więc cyfra 1 jest zrównana z trzema jedynkami, „Sa La Da”.

Macaroni_salad

Sałatka Makaronowa to sałatka z gotowanego makaronu, zwykle jest polana majonezem i spożywany na zimno. Podobnie jak sałatka ziemniaczana, często służy jako dodatek.

W Japonii podaje się ją z mieszanką gotowanych jajek, pasków szynki, cienko pokrojonych ogórków, marchwi, kapusty, jabłek i mandarynek z puszki. Do gotowych potraw sprzedawanych w supermarketach oprócz majonezu często dodaje się olej sałatkowy. Ma prostą przyprawę, głównie sól i tylko pieprz, który nadaje mu smak, nadając mu staromodny smak.

zdjęcie Wikipedia

.

.

.

.

Dodaj komentarz