Dzień Sałatki Makaronowej (Japonia)
11 stycznia to „Dzień Sałatki Makaronowej”. Dzień został wprowadzony przez Delia Foods Co., Ltd., spółkę należącą do Grupy Kewpie, która zajmuje się produkcją i sprzedażą żywności, takiej jak sałatki, dania gotowe, makarony i desery. Datą był 11 stycznia, ponieważ kształt makaronu, głównego składnika sałatki makaronowej, przypomina cyfrę 1, więc cyfra 1 jest zrównana z trzema jedynkami, „Sa La Da”.
Sałatka Makaronowa to sałatka z gotowanego makaronu, zwykle jest polana majonezem i spożywany na zimno. Podobnie jak sałatka ziemniaczana, często służy jako dodatek.
W Japonii podaje się ją z mieszanką gotowanych jajek, pasków szynki, cienko pokrojonych ogórków, marchwi, kapusty, jabłek i mandarynek z puszki. Do gotowych potraw sprzedawanych w supermarketach oprócz majonezu często dodaje się olej sałatkowy. Ma prostą przyprawę, głównie sól i tylko pieprz, który nadaje mu smak, nadając mu staromodny smak.
zdjęcie Wikipedia
.
.
.
.