Giornata Nationale dei Canederli (Italia)

Zwykły wpis

Dzień Knedli Chlebowych (Włochy)

Semmelknödel

Canéderli (po niemiecku Semmelknödel) to Knödel (duże pierogi) złożone z ciasta o zmiennym składzie na bazie czerstwego chleba. Typowe pierwsze danie kuchni środkowoeuropejskiej, jest częścią kuchni Trentino, Południowego Tyrolu i południowo-wschodnich Niemiec, a także austriackiej, czeskiej, słowackiej, węgierskiej i polskiej.

Semmelknödel to rodzaj knedli chlebowych wykonanych z suszonych bułek pszennych, takich jak kajzerki, mleko i jajka. Nazwa wywodzi się z południowych Niemiec, gdzie semmel oznacza bułki, a knedel odnosi się do czegoś, co zostało wyrabiane.

zdjęcie i wiadomości Wikipedia

Jedna odpowiedź »

  1. Pingback: Święta kulinarne we Włoszech | Kalendarz kulinarny

Dodaj komentarz