National Pound Cake Day (USA)
Ciasto z stosunku 1:1:1:1 mąki, masła, jaj i cukru nazwane jest ciastem z funta.
Ciasto z Funta
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka 3,2% tł.
- 1 łyżka pasty waniliowej
Na lukier:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka pasty waniliowej
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Wykładamy formę do pieczenia papierem pergaminowym. Wszystkie składniki (oprócz tych na lukier) wkładamy do dużej miski i mieszamy, aż masa będzie gładka i połączona. Wlewamy mieszaninę do formy i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy 40 – 45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotujemy lukier. Łączymy cukier puder i pastę waniliową z trzema łyżkami wody, aż uzyskamy gęsty lukier, który rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcie.
.
.