Dzień Ciastek z „Funta”

Zwykły wpis

National Pound Cake Day (USA)

Ciasto z stosunku 1:1:1:1 mąki, masła, jaj i cukru nazwane jest ciastem z funta.

Ciasto z Funta

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka 3,2% tł.
  • 1 łyżka pasty waniliowej

Na lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka pasty waniliowej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Wykładamy formę do pieczenia papierem pergaminowym. Wszystkie składniki (oprócz tych na lukier) wkładamy do dużej miski i mieszamy, aż masa będzie gładka i połączona. Wlewamy mieszaninę do formy i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy 40 – 45 minut.
  2. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotujemy lukier. Łączymy cukier puder i pastę waniliową z trzema łyżkami wody, aż uzyskamy gęsty lukier, który rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcie.

.

.

Dodaj komentarz