Banana Creme Pie
Składniki na ciasto:
- 180 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 6 – 8 łyżek zimnej wody
- masło do natłuszczenia
Składniki masy budyniowej:
- 120 g masła, pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki mleka
- 1/2 śmietanki 30%
- 140 g cukru pudru
- 6 żółtek z dużych jaj
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
Składniki bitej śmietany:
- 2 łyżeczki cukru
- 450 g śmietany 30-36%
A przede wszystkim:
- 1 kg bananów, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól, dodajemy schłodzone masło i zalewamy zimną wodą. Zwijamy ciasto w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Za pomocą wałka do ciasta, na dobrze posypanej mąką powierzchni, spłaszczamy ciasto w okrąg trochę większy forma do ciasta i przekładamy je do formy, którą wcześniej natłuszczamy masłem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut.
- Łączymy jajko z odrobiną gęstej śmietanki. Zdejmujemy folię aluminiową z ciasta i smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Teraz nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy, aż środek będzie złoty. Wyjmujemy upieczony spód ciasta z piekarnika i pozostawiamy do schłodzenia.
- Przygotowanie masy budyniowej: łączymy suche składniki, dodajemy mleko. Gotujemy na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Powoli wlewamy szklankę gorącej mieszanki mlecznej do ubitych jaj, aby je zahartować. Dodajemy masło i śmietankę. Ubijamy na wysokich obrotach, aż do uzyskania aksamitnego kremu.
- Bitą śmietanę przygotujemy łącząc śmietanę z cukrem. Ubijamy ją mikserem do uzyskania sztywnej piany.
- Banany pokrojone w plasterki układamy na dnie ciasta, pokrywamy je kremem, na wierzch rozprowadzamy bitą śmietanę i dekorujemy bananami.