Dzień Ciasta Bananowego

Zwykły wpis

Banana Creme Pie

Składniki na ciasto:

  • 180 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę 
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 – 8 łyżek zimnej wody
  • masło do natłuszczenia

Składniki masy budyniowej:

  •  120 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 śmietanki 30%
  • 140 g cukru pudru
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

Składniki bitej śmietany:

  • 2 łyżeczki cukru
  • 450 g śmietany 30-36%

A przede wszystkim:

  • 1 kg bananów, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól, dodajemy schłodzone masło i zalewamy zimną wodą. Zwijamy ciasto w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Za pomocą wałka do ciasta, na dobrze posypanej mąką powierzchni, spłaszczamy ciasto w okrąg trochę większy forma do ciasta i przekładamy je do formy, którą wcześniej natłuszczamy masłem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut.
  2. Łączymy jajko z odrobiną gęstej śmietanki. Zdejmujemy folię aluminiową z ciasta i smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Teraz nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy, aż środek będzie złoty. Wyjmujemy  upieczony spód ciasta z piekarnika i pozostawiamy do schłodzenia.
  3. Przygotowanie masy budyniowej: łączymy suche składniki, dodajemy mleko. Gotujemy na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Powoli wlewamy szklankę gorącej mieszanki mlecznej do ubitych jaj, aby je zahartować. Dodajemy masło i śmietankę. Ubijamy na wysokich obrotach, aż do uzyskania aksamitnego kremu.
  4. Bitą śmietanę przygotujemy łącząc śmietanę z cukrem. Ubijamy ją mikserem do uzyskania sztywnej piany.
  5. Banany pokrojone w plasterki układamy na dnie ciasta, pokrywamy je kremem, na wierzch rozprowadzamy bitą śmietanę i dekorujemy bananami.

Dodaj komentarz