Tortilla Chips
Wykonanie chipsów tortilla jest banalnie proste. Potrzebujemy zaledwie trzech składników: placków kukurydzianych tortille, olej i sól. Najlepiej użyć duże placki tortilli kukurydzianej. Olej może być rzepakowy, orzechowy, lub dowolny roślinny.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od wycięcia klinów z tortilli kukurydzianej.
- Następnie w dużym garnku podgrzewamy olej rzepakowy, tak jak byśmy chcieli smażyć frytki.
- Gdy olej jest gotowy, wrzucamy chipsy tortilla, upewniając się, że nie tłoczą się w garnku. Tortille smażymy około 1 do 2 minut, aż do złotego brązu.
- Wyjmujemy chipsy i umieszczamy na papierowych ręcznikach. Doprawiamy natychmiast solą. Pozostawiamy do ostygnięcia na jedną lub dwie minuty. Gotowe!
Jeśli potrzebujemy zdrowszej opcji, z dużo mniejszą ilością oleju do smażenia, to możemy je przygotować również w piekarniku. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. Posmarowane olejem chipsy układamy, w pojedynczej warstwie, na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10-15 minut.
.
.